Geonorge nedlasting – Hvordan tilby integrert nedlasting av datasett

Det er utviklet en løsning i kartkatalogen i geonorge for sentral bestilling med mulighet for distribuert nedlasting av datasett fra flere norge digitalt parter. For å bli tilgjengelig i geonorge nedlasting så må en tilby et nedlastingsAPI (http://download.dev.geonorge.no/Help).

Geonorge nedlasting

For å finne fram til datasett så brukes vanlige søke og filtreringsfunksjoner i kartkatalogen. For å få fram handlevogn symbolet på ditt datasett se Oppdatere metadata

kartkatalog

Kartkatalogens bestillingskurv henter mulige projeksjoner, formater, områder og evt brukervalgt polygon fra aktuelle nedlastingsAPI. Til slutt sendes bestilling til de aktuelle parter om å produsere aktuelle datasett.

geonorge_handlekurv2

Løsningen som implementerer nedlastingsAPI i geonorge for kartverkets og noen parters data blir lagt ut på GitHub. Bak denne så er det både FME og egenutviklede rutiner som fyller denne med nedlastbare datasett.
Nøkkelen for nedlastingsAPI er metadataUuid. Ved å legge denne til nedlastingsAPI så vil retur være de muligheter dette datasettet kan levere. Liste med mulige valg vil annonseres her og url for innsending av bestilling.

Eksempel på kall som gir oversikt over hva som kan leveres for administrative enheter (metadatauuid=041f1e6e-bdbc-4091-b48f-8a5990f3cc5b)

GET http://download.dev.geonorge.no/api/capabilities/041f1e6e-bdbc-4091-b48f-8a5990f3cc5b

 
 
{ 
"supportsProjectionSelection": true, 
"supportsFormatSelection": true, 
"supportsPolygonSelection": false, 
"supportsAreaSelection": true, 
"_links": [ 
{ 
"href": "http://download.dev.geonorge.no/api/codelists/projection/041f1e6e-bdbc-4091-b48f-8a5990f3cc5b", 
"rel": "http://rel.geonorge.no/download/projection" }, 
{ 
"href": "http://download.dev.geonorge.no/api/codelists/format/041f1e6e-bdbc-4091-b48f-8a5990f3cc5b", 
"rel": "http://rel.geonorge.no/download/format" }, 
{ 
"href": "http://download.dev.geonorge.no/api/codelists/area/041f1e6e-bdbc-4091-b48f-8a5990f3cc5b", 
"rel": "http://rel.geonorge.no/download/area" }, 
{ 
"href": "http://download.dev.geonorge.no/api/order", 
"rel": "http://rel.geonorge.no/download/order" 
} ] 
} 

Dette styrer valg som er mulige i geonorge sin bestillingskurv for det aktuelle datasett. For eksempel så støtter ikke administrative enheter valg av egendefinert område med polygon. Det gjør datasettet for brannstasjoner.

velge_polygon

Når alle valg er gjort av bruker så gjøres det en POST til Order lenke(http://download.dev.geonorge.no/api/order) for bestilling av datasettet. Er resultatet ferdigproduserte filer så kan lenke til disse returneres umiddelbart til bruker eller så vil det være med epost i bestillingen slik at lenke til datasett kan sendes når denne er ferdig.

datanedlasting

Artikkelen er beskrevet på en tidlig versjon av geonorge nedlastingsAPI og bestillingskurv som først vil komme i produksjon i versjon 4.0 

Tags:

Adresse

Arkitektum AS
Postadresse:
Postboks 4
3833 Bø i Telemark

Besøksadresse:
Hellandtunet
Kyrkjevegen 6
3800 Bø i Telemark

Kontakt

Tlf: 35 59 59 00
Epost: post@arkitektum.no
Orgnr: 914 994 780 MVA